Gelezen: “Steeds leuker” van Jelle Hermus

In “Steeds Leuker” van Jelle Hermus draait het om de ellende in je leven te schrappen en de korte route te ontdekken naar een leuker leven.
Het is een echte aanrader. Dit komt omdat Jelle behoorlijk compleet is in het aangeven van wat er nodig is voor een leuker leven. Voor mij is dit synoniem voor ja, daar heb je mij weer: optimale balans (en energie).
Het boek is dan ook verkozen tot Beste Spirituele Boek van 2018 šŸ™‚ Spiritueel vind ik het zelf nu niet zozeer, eerder praktisch.
Schrijver Jelle heeft ook een leuke manier gevonden om dit onderwerp van leuker leven te bespreken met behulp van de metafoor: de eieren waarop gebroed dient te worden. Kies de juiste en beste eieren, verspil je energie niet.
Jelle houdt ook van eenvoud. Als het eenvoudig kan, waarom dan de moeilijke weg kiezen? Focus je zelf daarop en bereik optimale resultaten op effectieve en efficiƫnte wijze.
Heel gewone acties kunnen daarbij van dienst zijn. Pak de korte routes en kies voor de open deuren, die zijn er niet voor niets. Richt je op een paar doelen en ga stap voor stap deze verwezenlijken. En doe het zelf, pak zelf de verantwoordelijkheid voor jouzelf. Het is fijn om zelf verantwoordelijk te zijn, want jezelf heb je altijd bij je. Maak alvast een klein stapje in de goede richting. Er is altijd iets wat je kunt doen.
Vrijheid, Blijheid en Betekenis zijn sleutelbegrippen in zijn verhaal.

Jelle schroomt niet om je gewoon precies te vertellen hoe het zit en wat je niet of wel zou kunnen doen.

Het boek leest voor mij als een soort padvindershandboek, maar dan niet voor overleven elders in een jungle, maar voor het Leven, met een hoofdletter, te leven op een fijne manier in je eigen huis en omgeving.

Erg leuk en inspirerend om te lezen dus.

PS Jelle is ook actief op Pinterest onder andere. Ook op mijn Pinterest GetaLiving kan je allerlei leuke artikeltjes van hem vinden.

Lees verder Geen Reacties

Toewerken naar een optimale slaap

Ook in de Volkskrant bijlage Sir Edmund van 19 mei 2018 is goed slapen opnieuw een topic.

Helaas is het niet zo dat je de uren die je niet slaapt, kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het schrijven van een boek, alhoewel er eentje lezen best tot de mogelijkheden behoort. Nee, slecht slapen leidt meestentijds tot vermoeidheid en ook somberheid, een zwakke concentratie en risico op burn-out. Ik vermoed zelf dat het zeker ook andersom kan en zal zijn, dat slecht slapen een gevolg is van onze jachtige en hectische manier van leven en onze neiging tot maar doorgaan en onze grenzen te tarten. Sinds 2000 daalt de slaaptijd volgens het artikel in Sir Edmund. Wellicht de bevestiging dat de kern onze manier van leven is, met alle toebehoren aan apparaten, zodat we altijd beschikbaar kunnen zijn en vooral met ‘hoofdzaken’ bezig zijn. Op z’n minst lijkt mij dat er sprake is van een wisselwerking en de overbelasting met bijbehorende gevolgen tezamen zorgen voor een negatieve spiraal.

Er is in ieder geval weer flink over geschreven blijkt uit de titels van boeken die genoemd worden in het artikel. Zoals het net verschenen Slaap van Matthew Walker, en ander interessant leesvoer, als Nachtrust van Richard Wiseman (2015), De Slaaprevolutie van Arianna Huffington (2016), Waarom je niet slaapt van neuroloog W. Chris Winter (2017).

De belangrijkste 10 tips die genoemd worden, noem ik zelf al jaren, echter, en wijzen erop dat we inderdaad eens moeten dimmen, bezig moeten gaan met natuurlijke ritmes, en onze gedachten dienen te richten, ons hoofd te legen. We weten het zo goed, maar het valt niet mee in ons huidige tijdsgewricht.

  1. Slaap op vaste tijden. Onze ouders zeiden het al: van liggen rust je ook uit. Dezelfde tijden hanteren, ook in de weekenden, om ons systeem toe te leiden naar een nacht die gewoon wordt. Slaap dwingen we niet af, maar door wel steeds ons lijf de gelegenheid te geven om dan de slaap te vatten, wordt de kans vele malen groter. Lig ook eens langer dan 3 minuten stil, in plaats van maar te woelen en te draaien. Adem langzaam in en uit. Geef je lichaam signalen dat de slaap mag komen, elke nacht opnieuw. En sta steeds, ook als je slecht geslapen hebt, op tijd op, en ga weer op dezelfde tijd naar bed. Bevorder je ritme door ook op ongeveer dezelfde tijden te eten en sla geen maaltijd over.
  2. Ons bioritme vertoont een daling begin middag, na de lunch. Ideaal om te gaan rusten, doe dan gerust een dut. Een dut mag, zeg ik altijd maar. Onderzoek wijst uit dat dit ons goed doet. Probeer de dut te beperken tot ongeveer een half uur, maximaal een uurtje. Volgens het artikel voegt zo’n begin middag dutje toe aan de slaap van de voorbije nacht.
  3. Bereid je lichaam en geest voor op de nacht. Net als onze verre voorouders is ons lichaam ingesteld op licht en donker. Dim dan ook de lichten van lampen en mijd lichten van apparaten naarmate dat de avond vordert. Weer deze dan ook uit de slaapkamer. Met het donker worden, neemt de aanmaak van melatonine toe en ons lichaam bereidt zich voor op de nacht. Bovendien is tot laat werken achter een laptop inspannend en stress verhogend.
  4. CafeĆÆne en theĆÆne zorgen voor verstoring van ons slaapritme. Deze middelen hebben een lange halfwaardetijd. “Na 12 uur”, hoorde ik een keertje een bevriend psychiater vertellen, “zit er nog de helft van de cafeĆÆne in je bloed”. En cafeĆÆne blokkeert de opname van adenosine, een hormoon waar we slaperig van worden. We maken het nog aan, maar voelen de slaperigheid niet meer. Als je je slaap wilt bevorderen, en je ritme en balans, drink dan beslist geen koffie, zwarte thee of cola en red bull meer na een uurtje of vier in de middag.
  5. Wees spaarzaam met alcohol. Eigenlijk verstoren vermoedelijk alle potentieel verslavende middelen ons natuurlijk ritme en balans en onze slaap. Ook voor alcohol geldt dit. Bewezen is dat alcohol onze slaap verstoort, onrust, angsten en depressieve gevoelens verhoogt, en zorgt voor vermoeidheid. Je slaapt misschien wel gemakkelijker in, maar dit voordeel weegt niet op tegen de nadelen. Direct al in de tweede helft van de nacht in de vorm van onrust, maar ook op langere termijn.
  6. Slaap in een koele kamer (tussen 14 en 19 graden). Je helpt je lichaam hiermee de slaap te gaan vatten. Een aanwijzing voor het lichaam dat het moet gaan slapen is dat de lichaamstemperatuur met een graad daalt.
  7. De kwaliteit van de slaap verbetert met een hete douche of warm bad. Eerst flink opwarmen met een hete douche of warm bad, geeft als vervolg dat ons lichaam warmte afgeeft erna en makkelijker de slaap vat.
  8. Beweeg overdag. Ga naar buiten en wandel, fiets, zwem, speel. Licht en lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van ons dagelijks slaappatroon.
  9. Ontspan. Houd de avond voor ontspanning. Relax, en dim de lichten. Hanteer rituelen voor het slapen gaan. Mediteer. Zorg voor een goed bed, kussens, nachtkleding, lavendelgeur. Als je wakker blijft of wordt, lees een tijdje om weer slaperig te worden. Sta ook eens op en ga iets drinken. Richt je op je ademhaling en lig stil, als je het weer gaat proberen. Lees eens mindfulness boeken of luister naar een ontspannend verhaal of muziek.
  10. Doe aan cognitieve gedrags therapie (CGT) of mindfulness. Pas deze toe in je hele week en over je hele dag. “Blijf in het hier en nu”. In plaats van zorgen te maken over straks of over het verleden. Ga in therapie šŸ˜‰

Lees verder Geen Reacties

Ikstopermee! Stoppen met roken

Op 4 juli 2017 van 18.00 ā€“ 22.30 uur is de eerste groepscursus Stoppen met Roken gepland.

Na een training van 4 uur rook je niet meer. Slagingspercentage over 80%. Vergoed door zorgverzekeraar.

Zie de poster voor informatie:Ā Ā Ā Ā Poster IkStopErmee 4 juli bijeenkomst regio Oss-Uden-Meierijstad

Bel of sms je naam en mailadres naar 06-38241741Ā  of mail: Ā info@ikstopermee.nl

De training wordt regelmatig opnieuw gegeven!

Lees verder Geen Reacties

Burn-out in the picture: Sophie in de mentale kreukels

Hoe handig is het om psychologische inzichten te verkrijgen via een tv-programma. Heel handig. Handig om te zien wat fout gaat, hoe het werkt in een dagelijks leven, van in dit geval Sophie Hilbrand. Hoe zij belandt in een burn-out. Het kan ons echt allen overkomen, vroeg of laat. Doorgaan en doorrennen, niet stilstaan bij gevoel, bij jezelf, het recept voor een burn-out. En dan toch overvallen worden, want jou overkomt het niet. Toch wel, want we hebben allemaal onze grens aan wat kan, aan energie, aan mogelijkheden. Zeker in deze hectische wereld gaan we er dwars over heen. Leer jezelf kennen via Sophie, die haar eigen sporen nagaat, tot haar burn-out, en de stressfactoren ontleedt die in onze maatschappij vol aanwezig zijn. Zodat jijĀ op tijd stoppen kan en de verantwoordelijkheid voor jouzelfĀ oppakt.

Vanaf 21 maart: Sophie in de mentale kreukels, BNN

https://www.npo.nl/sophie-in-de-mentale-kreukels/21-03-2017/BNN_101382916

 

Lees verder 1 Reactie

Positief denken is waarachtig denken

Positief denken door een roze bril op te zetten, dat is niet het ware, nee, denk zo waarachtig mogelijk. Daar hebben we iets aan. Daar kunnen we iets mee. Dan kunnen we ons tenminste verhouden tot wat er daadwerkelijk is en ons voelen conform wat er gaande is, iets doen wat nodig is. Positief denken gestoeld op waarheid geeft ons grip.

Daar helpt ons de Zweedse statisticus en gezondheidswetenschapper Hans Rosling bij met zijn statistieken die de werkelijkheid aantonen gebaseerd op cijfers. Helaas is Hans Rosling dinsdag, 7 februari 2017,Ā overleden. Hij heeft iets prachtigs nagelaten evenwel: wonderschone statistieken die weergeven dat iets positiever kan zijn of kan zijn geworden dan op het eerste gezicht gedacht. En hoe fijn is dat. Mochten toch de feiten een negatieve tendens aangeven, dan kunnen we het maar beter gewoon weten, om onze aanpak te bepalen…en toch grip te ervaren

Lees verder Geen Reacties

What about…burn-out?

“Wie beseft, echt beseft hoe we zijn geworden wie wij zijn, heeft de sleutel tot zichzelf in handen.” Dit is de laatste zin van een interessant artikel in het Volkskrant Magazine van zaterdag 4 februari 2017. Het betreft een essay over dat ons menselijk brein de huidige stressoren eigenlijk niet aan kan. We zijn niet mee geĆ«volueerd door de tijd heen. De stressoren die nu op ons afkomen, zijn van een heel andere orde dan in de oertijd, toen ons immuunsysteem het nog wel aankon en passend was. Dientengevolge worden we sneller en vaker ziek van de stressoren om ons heen. Dat zien we dan ook aan het snel groeiend aantal mensen dat lijdt aan een burn-out. Psychiater Witte Hoogendijk en Volkskrant-journalist Wilma de Rek brengen hier een boek over uit: “Van big bang tot burn-out. Het grote verhaal over stress”. Uitgeverij Balans.

Anders gezegd: de belasting klopt niet meer met de draagkracht. En ons lichaam geeft dat aan… Wat we kunnen doen is zo goed mogelijk ermee omgaan en bewust zijn hiervan.

Lees verder

Psychologische zorg voor alle leeftijden

2Floreer biedt psychologische zorg voor alle leeftijden, kinderen, jeugd en volwassenen. Deze zorg is in principe vraaggericht, klachtgericht, kortdurend en eclectisch van aard, dit wil zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van verschillende methodes, afhankelijk van wat er nodig geacht wordt door cliƫnt en psycholoog. De zorg is in principe gericht op lichte, niet complexe, psychische of psychologische problemen.

Lees verder Geen Reacties