Boven de maat? let op je acloholgebruik

Helemaal van deze tijd is het om kritisch te kijken naar ons alcoholgebruik. Voor de jongeren, die gewend zijn in te drinken en dan verder te gaan op de locaties, voor de ouderen, die drank ingepast hebben in hun levenswijze en naar hun levensstandaard. Na het roken, onze voeding, onze aandacht, is nu ons alcoholgebruik aan de beurt om extra onder de loep genomen te worden. Liever wel na de feestdagen 😉 en passend bij de goede voornemens voor het nieuwe jaar.

En dan komt trouwens straks het ‘nieuwe roken’ aan de beurt: het zitten 😉

Op radio, tv, bladen en internet, drinken of niet drinken, het is een topic. In een tv-programma op maandagavond 16 december 2019, genaamd “2Doc:Roes”, komt aan de orde hoezeer we eraan gewend zijn. En ook hoe we opklaren indien we het eens een keer aangaan om een aantal weken geen alcohol te gebruiken. En hoe moeilijk het kan zijn om het anders aan te pakken, omdat het sociaal gezien zo ingeburgerd is.

Op radio 2, zaterdag 14 december 2019, bij Kopspijkers een pleidooi om niet meer zomaar te drinken, van Jacqueline van Lieshout. Gedachteloos, met “zucht” tussendoor. Hou eens op met jezelf voor de gek te houden
 Wees bewust, wees gericht, leef je leven, ga niet mee in jezelf te ondermijnen
..maar ga ontwijnen
. Inmiddels zie ik het ontwijnen op de social media voorbij komen en kunnen we cursussen volgen en /of boeken lezen betreffende het ontwijnen
.

In de VARA-gids van 10 december 2019 vertelt beeldend kunstenaar Andrew March in het artikel “Hard gelag”, hoe hij door zijn drankgebruik een tijdje te stoppen erachter kwam dat drank toch niet de goede vriend was, zoals hij altijd gedacht had. Andrew hoefde niet lang te wachten op de winst, al snel voelde hij zich een nieuw man, met een helder hoofd en een uitstekend gemoed.

Tja, “afstand doet waarnemen”, zeg ik altijd maar. Bij allerlei zaken klopt het, dat als we er niet meer middenin zitten, we meer grip krijgen.

Alcoholgebruik, we doen het gemakkelijk, denken dat het ons goed doet, dat we het nodig hebben, maar de consequenties zorgen wel degelijk voor zeer veel moeilijkheden en gevolgen. Alcohol
 maakt echt meer stuk dan je lief is.

Al jarenlang bericht het KWF Kankerbestrijding in hun krantje, dat alcohol, ook een enkel glaasje per week, het risico op kanker vergroot. En nee, ook in de jaren dat men promootte dat een glaasje rode wijn per dag goed zou zijn voor ons, ging men vanuit de KWF daarin niet mee. Nee, het was niet beter dan een glaasje druivensap, of zelfs niet evengoed. Toch zorgde de lobby ervoor dat het een tijd lang gemeengoed werd dat een glaasje rode wijn per dag goed zou zijn
..Om maar niet te spreken over de hart- en vaatziekten als gevolg van overmatig drankgebruik. Met ernstig drankgebruik van 35 eenheden per week of meer, leven we trouwens 4 a 5 jaar korter is de boodschap van de wetenschappers.

Als psycholoog, zie ik met name consequenties als depressieve klachten, angstklachten, slaapproblemen, fysieke problemen, vermoeidheid. En heb ik daar vooral zorg over.

Ja alcohol verdooft depressieve klachten, maar het is een tijdelijk effect, we krijgen het vervolgens als een boemerang terug, en op langere termijn versterkt de alcohol de depressieve klachten en lokt deze zelfs uit.

Zelf zag ik ook nog jl. december de film “Take This Waltz” uit 2011 waarin drankgebruik terzijde aan bod kwam, maar wel met duidelijke boodschap: het leven is niet perfect, je zult er een vorm aan dienen te geven, en niet denken dat perfectie te bereiken valt. Ook als we het realistisch gezien gewoon goed hebben, zullen we ons nog zo nu en dan belabberd voelen. Ga ermee om, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Het doel van het drinken is vaak ons beter te voelen
 fijn, en ontspannen. We schieten echter ons doel voorbij, want door ons (overmatig) drankgebruik maken we ons afhankelijk, verdoven onszelf, of/en voelen onze emoties juist sterker (en moeilijker hanteerbaar), en komen we niet meer in de buurt van ons gewoon gezond en relaxt voelen.

Onze persoonlijke ontwikkeling stagneert, relaties en fysieke gezondheid staan onder druk.

Terwijl indien we zouden stoppen met alcohol, drie weken bijvoorbeeld, dan voelen we weer hoe goed ons lichaam voor ons zorgt, hoeveel energie we weer gaan voelen, en des te stabieler we weer worden. Ja, we gaan weer voelen, maar ook worden we meer helder en kunnen we meer aan. Leren we onszelf weer beter kennen en alternatieven bedenken voor onze (negatieve) emoties. En steeds meer tot onszelf te komen en het echt weer goed te hebben. Werken aan jezelf, in plaats van te vluchten. Ga naar de bron van je problemen en ga ermee aan de slag.

Ja, ik hoop dat er meer bewustzijn komt over alcohol, en dat er meer bewust beperkter of niet gedronken gaat worden. Want ik zie ook mensen met depressies en angsten, die zich zoveel beter zouden voelen zonder de alcohol, en meer grip zouden krijgen juist op hun klachten en problemen. Ik zou meer bewustzijn wensen bij mensen, geen aannames meer, maar feiten, geen foute lobby meer maar de werkelijkheid. Omdat uiteindelijk degene zelf dan de betere keuze kan maken voor zichzelf. Om drankgebruik te beperken tot een glaasje in het weekend, of de aangegeven maat van 7 eenheden per week, of misschien wel helemaal niet meer.

Er bestaat geen middel dat ons enkel iets geeft
 er is altijd een keerzijde. Er is altijd de dip erna. Er zijn altijd gevolgen. En vergis je niet: onze impulsiviteit wordt verhoogd en onze rem verlaagd door een enkel glaasje dus dan is er al veel meer moeite, of onhaalbaarheid, om dat tweede en volgende glaasje niet te nemen. Ach ja, discipline is een groot goed om goed met onszelf om te gaan en ons welzijn te vergroten en ons optimaal te gaan voelen. Kies voor een gezond leven, met goede voeding, beweging en ritme.

Zin in dingen, zin in het leven, goed slapen en inspiratie voelen, opgewekt zijn, gewoon uit onszelf. Wat echt kan (komen), in principe.

Kijk eens naar:

https://www.vpro.nl/programmas/2doc/kijk/2doc-overzicht/2019/roes.html

https://ontwijnen.nl/boek/

https://www.alcoholondercontrole.nl/feiten-over-alcohol/depressie-alcohol

https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/gewicht-voeding-bewegen-en-alcohol/alcohol-en-kanker

https://varagids.nl/artikelen/hard-gelag