CGT (Cognitieve Gedrags Therapie) en Mindfulness

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte psychologische behandeling, die erg effectief is gebleken bij het behandelen van uiteenlopende problemen. Deze therapie richt zich op de wisselwerking tussen je gedachten (cognities) en je gedrag. Dat wat je denkt, voelt en doet, beïnvloedt elkaar. Gedachten en interpretaties geven je een bepaald gevoel, wat je weer kan aanzetten tot acties die daarbij passen. 

Door de vaak onbewuste gedachten bewust te worden en te analyseren, leer je op een andere, positievere manier naar gebeurtenissen en jezelf te kijken, en krijg je meer grip op je gedachten, gedrag en gevoelens, en ga je je beter voelen.

Technieken van de op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie, MBCT, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, worden eveneens ingezet.

Mindfulness leert je rust en helderheid te zoeken in jezelf. Door bewust met je aandacht om te gaan en telkens terug te schakelen naar het hier en nu, neem je afstand van spinsels en onrust in je hoofd. Je leert bewuste keuzes te maken, in plaats van automatisch en impulsief te reageren.